Narenciye Surubu
-
Ekleyen: Tarifçi Hala
Turunçgiller olarak da anılan narenciye meyveleri Sedefotugillerden olup ılıman ve tropikal bölgelerde yetişmektedir. Limon, portakal, greyfurt, mandalina, ağaç kavunu, turunç, bergamot, kamkat ve pomelo gibi isimleri olan meyve gurubundan oluşur. Kabuklu ve içi sulu olan bu meyveler faydalı ve uçucu yağlar taşımaktadır. Citrus meyveleri olarak da anılan bu meyve türünden ülkemizde en çok limon, portakal, greyfurt ve mandalina üretilerek tüketilmektedir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini bulunan bu meyveler kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliğe sahiplerdir.
Bazı araştırmacılara göre narenciye meyvelerinin anavatanı Uzakdoğu olsa da narenciye en fazla Yeni Gine ve Avustralya’da yetiştirilir. Narenciye ağaçları orta boy ağaçlar olup genellikle boyları 15 metreye kadar uzayabilir. Bazı narenciye ağaçları ise bodur ağaçlardır. Narenciyenin en çok kullanıldığı alanlar meyve suyu yapımı, çiğ olarak tüketilmesi, dondurma üretimi, marmelat üretimi, reçel üretimi, tatlı üretimi ve narenciye surubu olarak bilinmektedir.
Kolay narenciye şurubunu yapmak oldukça kolaydır. Tüm meyveler narenciye sıkacağında suyu tam olarak çıkana kadar sıkılır ve bu karışım 1 litre kadar suyun içine dökülür.
Narenciye surubu bir tek meyve türü ile de hazırlanabilir. Mesela portakal veya mandalina tek başına narenciye şurubu yapmak için yeterlidir. fakat tam bir vitamin deposu narenciye surubu yapmak isteyenler limon, mandalina, portakal ve greyfurdu birlikte kullanmaları gerekir.
Serinletici bir içecek olarak yaz aylarında tüketilebiliyor olarak görülse de kış aylarında da narenciye surubu bol bol tüketilebilir. Narenciye şurubunun hastalıklardan koruyucu etkisi ve bağışıklık kuvvetlendirici etkisi uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Kış ayı meyveleri olması nedeni ile yaz aylarında narenciye surubu yapmak isteyenler narenciye meyvelerini buzdolabının dondurucu bölümünde saklayarak kış ayında şurup yapmak için kullanabilir. Bu sistemle meyve suyu üretilme aşamasında mutlaka dondurucu bölgesine meyvelerin kabukları soyularak meyveler konulmalıdır.
MalzemelerVitamin Deposu Narenciye Surubu Tarifi
- 2 litre su
- 100 gram toz şeker
- 3 şişe maden suyu
- 4 adet mandalina
- 2 adet portakal
- 3 adet misket limon
YapılışıVitamin Deposu Narenciye Surubu Tarifi
- 2 litre su
- 100 gram toz şeker
- 3 şişe maden suyu
- 4 adet mandalina
- 2 adet portakal
- 3 adet misket limon
Etiketler:
- Narenciye Surubu