Kış Kirazı (Ashwagandha Çayı)

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Kış Kirazı (Ashwagandha Çayı)
    1
    kişilik
    3
    dakika
    33
    kalori/prs.

    Daha önce ashwaganda bitkisini duymuş muydunuz? Duymadıysanız bu eşsiz bitkinin faydalarını öğrenmeye hazır olun. Hint Ginsengi olarak bilinen bu bitki Sanskritçe’de “ at kokusu ” anlamına gelmektedir. Atın terli kokusuna benzediğinden bu şekilde isimlendirilmiş olma ihtimali oldukça yüksektir. Dört bin yılı aşkın süredir geleneksel Hindistan tıbbında adaptojen (vücut dengeleyicisi ) olarak kullanılmaktadır. Yıldız deseni gibi, ortalama 35 – 75 santimetre büyüyen tüylü gövdeye sahip bir bitkidir. Sıcak, güneşli ve kumlu topraklarda yetişir. Kış kirazının bilinen en önemli özelliklerinden biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Çok güçlü antioksidan özelliğine sahip oluşu yaşlanmayı geciktirici özelliğini de beraberinde getirir. Yoğun yatıştırıcı etkisi sayesinde sinir sistemini uyarır ve kaslarda gevşemeyi sağlayıp yorgunluğu giderir. Uykusuzluktan muzdarip olan kişilerde bu çay tüketildiği taktirde huzurlu bir uyku sağlar ve sabah sersemliğine yol açmaz. Böbrek üstü bezlerinin de çalışmasına yardımcı olur. Bunların yanı sıra, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında ilerisi için umut veren bir tedavi seçeneği olabilir. Ayrıca yağlanmanın sebebi olan kortizol hormonu düzeyinde azalma, açlık kan düzeyinin düşürülmesine de yardımcı olur. Kış kirazının meyveleri “ zehir gibi acı ” olarak nitelendirilse de bu bitki meyvesinden, sapına, sapından köküne kadar şifa doludur. İnanılmaz bir bitki olan kış kirazı kısırlık tedavisinde kullanılsa da hamile olan kadınlarda kullanılmamalıdır. Böylesine faydalı bir bitkinin çayını birlikte yapmaya ne dersiniz? Haydi yapalım dediğinizi duyar gibiyim. O halde, başlayalım.

    Malzemeler
    • 300 – 700 gram kış kirazı kökü (kolayca temin edilebilir)
    • 250 mililitre soğuk su
    Yapılışı

    Bitki köklerini soğuk suya koyun. Güzelce kaynatın ve bir tülbent yardımıyla süzün. Günde üç fincan olarak tüketin. Süt ve sadeyağ ile yapıldığı taktirde çocuklarda zafiyete, yaşlılarda ise ileri yaşın etkilerini azaltmak üzere kullanılabilir. Bitkinin herhangi bir yan etkisi olmasa da çay bir anda fazla tüketilmemelidir. Yavaş yavaş artırılmalıdır. Afiyet olsun!

    Servis Uyarısı : İlk tüketmeye başlayan kişilerde hafif uyuşukluk yapabilir. Çok fazla tüketildiğinde mide bulantısı, karın ağrısı, ve ishale neden olabilir. Ayrıca antidepresan ilaçları kullanan kişilerin tüketmemesi gerekir.