Evde Kefir Tarifi

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Evde Kefir Tarifi
    5
    kişilik
    720
    dakika
    68
    kalori/prs.

    Kefir Kuzey Kafkasya’da uzun yıllardır tüketilen ve halkı tarafından taze sütten sürekli üretilip tüketilen micro organizmanın çoğalması ile yani maylanması ile yapılan sağlıklıbir içececektir. İçerdiği probiyotik bakteri ve maya sebebiyle sağlık yönünden yararları bilinen doğal bir fermente süt ürünüdür. Laktobasiller bakımından zengin olan kefirde B1, B12, biotin, A vitamini ve K vitaminleri sahip olması sayesinde kalsiyum ve magnezyum içermesi ile kemik erimesini engeller ve kemiklerin sağlığını korumaktadır, iltihaplı hastalıkların tedavisinde, vücutdaki ödemin atılmasına yardımcı olur kanserin oluşmasını ve ilerlemesini önler , sindirime iyi gelir ve bağırsakları temizleyip kabızlığı önler, mide ülserini tedavi eder, sinüzite hastalığına iyi gelmektedir. Ayrıca ev yapımı kefir enfeksiyonlu hastalıkları tedavi ederken kolesterolü düşürmektedir. Bu kadar faydalı bir içecek olan kefir endüstriyel olarak tüm dünyada üretime geçilmiştir fakat gerçek kefir; sütün kefir mayasıyla mayalanmasıyla oluşmakadır.

    Marketlerde satılan kefir kültüründen yapıldığı için ev yapımı kefir en sağlıklı olanıdır. Ev yapmı kefir için kefir maya gereklidir bunu ya daha önce yapan birisinden almanız gerekmektedir yada marketlerde satılan kefir mayasınıda kullanabilrisiniz. Hazır kefir kullanırken dikkat emeniz gerken paketden çıkan kefir suyunu kullanmayın kefrin katı kısmını sütüneze koyun ve kesinlikle metalle temas ettirmeyin cam,plastik kaşık ,plastik süzgeç veye plastik kaplar kullanın.

    Malzemeler
    • Yarım kg. süt
    • 1 kaşık kefir mayası
    Yapılışı

    Paketden çıkardığınız veya bir komuşunuzdan akrabanızdan aldığınız kefir mayasını tertemiz akan filtre edilmiş bir suyla süzgeçten geriçirip yıkayın. Mümkünse cam kavanoza yoksa plastik kaba koyun ve üzerine günlük Yarım kg. süt ilave edin. Ağzı kapatın ve en az 12 saat mayalanmaya bırakın sütünüz biraz katılaşmaya başladığında kefiriniz hazır demektir. Günlük kullanacaksanız oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Bir kaç günde bir kullanacaksanız buzdolabında saklayın ki mayalanması yavaş olsun.