Ihlamur Çayı

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Ihlamur Çayı
    2
    kişilik
    20
    dakika
    140
    kalori/prs.

    Ihlamurun Bilinen Tarihçesi Nedir?

    Ihlamur; ebegümecigiller familyasından, Kuzey yarı kürenin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen bir ağaç türüdür. Orta Avrupa’da eskiden beri birçok köyde bulunan ıhlamur, şehirlerin merkezlerinde bulunur ve buluşma noktası olarak kullanılırdı.

    Buluşma noktalarında gelin adaylarının kendilerini gösterdiği, ıhlamur ağacının altında dans festivallerinin düzenlendiği sosyal faaliyetlerin merkezi olarak bilinir. Ayrıca köy mahkemelerinin ıhlamur ağacının altında kurulduğu bu nedenle mahkeme ağacı ya da mahkeme ıhlamuru olarak da bilinir.

    Geçmişten Günümüze Ihlamurun Kullanım Alanları Nelerdir?

    Ihlamur güzel kokusu ve ihtişamlı görselliği nedeniyle gölge ağacı olarak yetiştirilir. Ihlamur kabuğundaki lifler, ip ve kaba dokumacılıkta kullanılır. Oymacılık, mobilyacılık, kağıt ve kibrit üretimi, müzik aleti yapımı gibi bir çok sektörde kullanım alanına sahiptir. Arıcılıkta önemli nektar kaynağı olan ıhlamurun, çiçekleri de çay olarak içilmektedir. Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar ve balgam söktürücü amaçla da çay halinde tüketilebilir.

    Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?

    Baharın gelişiyle içinizi ısıtan ilk ıhlamur çiçeğinin mis gibi kokusu sokakları sarar.  Huzur veren bu kokunun kış aylarında şifaya dönüştüğü ıhlamur çayı doğanın bize sunduğu nimetlerden bir tanesidir.

    Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

       Ihlamur devası saymakla bitmeyen kış aylarının en faydalı içeceklerinden bir tanesidir. Soğuk algınlığı, öksürük ya da girip gibi hastalıklara olan faydasının yanı sıra içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kansere karşı vücudun direncini artırır. Ayrıca ruhsal rahatlamayı sağlar, gözleri temizler ve rahatlatır, saçları güçlendirir, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bal ile birlikte tüketildiğinde ihtiyacınız olan enerjiyi ve vitamini temin etmenize olanak sağlar. Ihlamur hem koruyucu hem tedaviye yardım edici özelliğe sahiptir

    Ihlamur Nasıl Muhafaza Edilir?

     Mevsiminde kurutulan ıhlamurun dayanma süresi en fazla bir yıldır. Ihlamur toplandıktan sonra üst üste gelmemesine dikkat ederek temiz bir örtü üzerine serilir. Güneş ışınlarının direkt olarak gelmediği aydınlık ve gölge bir yerde kurutulur. Yaklaşık bir hafta içerisinde günde birkaç defa alt üst edilerek kurutma işlemi yapılır. Ihlamuru hava almayan bir buzdolabı poşeti içerisinde ya da cam kavanozda ağzı çok sıkı olacak şekilde kapatılarak muhafaza etmek gerekir. Bu yönteme istinaden nemsiz ve kuru bir ortamda saklanması gerekten ıhlamurun kokusu ve tadında değişme olmaz.

       Ortalama Ihlamur Fiyatları Nedir?

       Ihlamurun fiyatlarını belirleyen belli başlı kriterler arasında kullanım alanının geniş olması gelir. Genellikle gramaj oranına göre paketlerde satılır. 50-100 gramlık ambalajlanmış ıhlamurlar 10-20 TL arasında satıldığı gibi kilosu 100 ile 350 liraya varan meblağlar arasında değişen fiyatlara satılmaktadır. Ihlamurun yaprağı ayrı, çiçeği ayrı satılabilir. Ayrıca yaprak ve çiçekleri birlikte de satılabilir. Yeni toplanmış olması, çiçekli veya çiçeksiz olması satış fiyatlarını etkileyen faktörler arasındadır.

    Ihlamur Ağacı Nerede Yetişir?

       Ihlamur ağacının 40 farklı türü olduğu bilinmektedir. Ilıman iklim özelliği gösteren genellikle sahil kenarlarında, güneşlenmenin bol olduğu bölgelerde rahatlıkla yetir. Ihlamur ağacı humuslu toprağı tercih edip, toprağın yanmış gübre ile desteklendiği ve sulama imkanı bol olan yerlerde yetişebilmektir. Türkiye’de Karadeniz ve Marmara bölgesinde Çanakkale, Zonguldak, Antalya, Hatay, Bursa, Rize; Dünya’da ise Meksika, Hindistan, ABD, Çin gibi ülkelerde yaygın olarak yetişir.

    Malzemeler

    Yeterli miktarda ıhlamur

    İsteğe göre elma

    Yapılışı

    Ihlamur çayı nasıl demlenir ıhlamur severlerin en çok merak edip öğrenmek istediği sorudur. Altın sarısı ıhlamur rengini elde etmek için demliğin içerisine bir tutam koyduğumuz ıhlamur öncelikle yıkanır.

     

    Yıkanılan ıhlamur isteğe göre içerisine elma parçaları da eklenip üzerine sıcak su ilave edilerek 1-2 dakika kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Demlenmiş ıhlamurun bitki kısmı süzülür. İsteğe göre süzülmüş ıhlamura bal ilave ederek tüketilebilir. Bal veya zencefil ilave edip içebileceğiniz ıhlamurun sıcak olması gerekir. Ihlamur çayı nasıl hazırlanır bilmek isteyenler bu püf noktaları uygulayarak kışın en devalı içeceğini damaklarında bu şekilde hissedebilir.