Ramazan’da İçinizi Ferahlatacak İçecek Tarifleri
-
Ekleyen: Tarifçi Hala
Ramazanda Dehidrasyonu Önleyecek, İçinizi Ferahlatacak Tarifler
Müslümanlar bin dört yüz yıldan daha uzun bir süredir Ramazan ayında oruç tutmaktadırlar. Her yıl milyonlarca Müslüman yirmi sekiz ila otuz gün boyunca gün doğumundan gün batımına kadar yemek yemeden ve sıvı tüketmeden oruç tutmaktadır.
Oruç tutmak yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve obezite gibi sağlık sorunlarını önlemenin yanı sıra zihinsel sağlığa, ruhsal odaklanmaya ve refahı iyileştirmeye birebirdir. Düşük kolestrol kalp damar sağlığı, kalp krizi, felç geçirme riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek için de Ramazan ayı en doğru zamandır. Ramazan ayı bittiğinde ve oruç tutma süreci tamamlandığında, iştahınız eskisinden daha düşük ve yemeğe karşı çıkma olasılığınız çok daha düşük olacaktır. Orucun sonunda ramazanda içinizi ferahlatacak tarifleri ile kendinizi zinde hissetmeniz mümkün olacaktır. Ruhsal arınma ve dinlenmenin yanı sıra Ramazan ayı vücut için harika bir detoks zamanıdır. Gün boyunca yemek yememekle ve içmemekle, vücudu ay boyunca detoksifiye etme şansı sunulur.
Ramazan ayında oruç gün batımından sonra büyük bir öğün ve şafaktan sonra hafif bir öğün tüketmek şeklinde tanımlanabilir. Çocuklar, yaşlılar, diyabetli hastalar, böbrek ve diğer kronik hastalıklara sahip bireylerde ve fiziksel aktivitesi bol bireylerde dehidrasyon riski fazladır. Bu kişilere ramazanda içinizi ferahlatacak tarifleri önermek yerinde olur. İftar ile sahur arasında sekiz ila on iki bardak su içilmesi, iftarda ve sahurda yemeklerin yanında içecekler tüketilmesi, iftarda çorba içilmesi ve su içeriği yüksek meyveler, sebzeler yenmesi dehidrasyonu önlemede faydalı olacaktır.
Ramazanda Susuzluğa Dikkat, İçinizi Ferahlatacak Tariflerden Yararlanın
Bu önemli ayda, ramazanda içinizi ferahlatacak tarifleri ile susuzluk hissinin önüne geçilebilir. Oruç açarken ya da oruca hazırlanırken;
- Tatlı yerken kısıtlamaya gidin. Çok miktarda tatlı tüketimi susuzluğu arttırır, bunun yerine vücuda sıvı sağlayan ve susuzluğu gideren meyveler yenmesi iyidir.
- Kafein doğal bir idrar söktürücü olduğu için sıvı kaybını ve susuzluğu arttırdığı bilinmektedir. Ramazan ayında kafeinli içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Enerji içecekleri, gazlı içecekler, çay ve kahve bu kategoriye dahildir.
- Güneş ışığına yoğun maruz kalmaktan ve ya fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Vücutta dehidrasyonda ve susuzlukta artışa neden olmaktadır. Oruç döneminde egzersiz için en uygun zaman iftardan sonrasıdır.
Ramazanda Oruçtan Sonra İçilmesi Gereken Tarifler
İftarda ya da sahurda içeceğiniz, kolayca hazırlanabilecek ramazanda içinizi ferahlatacak tarifleri;
- Karpuz suyu; beş bardak doğranmış ve çekirdekleri çıkarılmış karpuz, iki yemek kaşığı şeker. Blenderdan geçirilen karpuzu süzgeçten geçirilerek kalıntılarından kurtarılır. Su halindeki karpuzun içinde şekeri ilave edilir. İstenirse içinde karpuz küpleri eklenebilir. Buzdolabında soğutarak ve buz ilave ederek servis yapılır.
- Kivi suyu; iki adet olgun kivi, iki yemek kaşığı limon suyu, iki yemek kaşığı şeker, yarım şişe soğuk maden suyu. Soyup dilimlenen kiviler çatal ya da kaşık yardımıyla iyice ezilir, üzerine limon suyu, şeker ve soda ilave edilerek karıştırılır. Buzdolabında soğutularak, içine dilimlenmiş kivi ve buz koyularak ikram edilir.
Sizlere son olarak sayfamızın en altında salatalık limonatası içeceğinin tarifini aktaracağız.
MalzemelerBir büyük salatalık, yarım su bardağı limon suyu, 1 küçük limonun kabuğunun rendesi, yarım bardaktan biraz fazla şeker, altı su bardağı su, bir çay kaşığın tutam tuz gerekmektedir.
YapılışıBir büyük salatalık, yarım su bardağı limon suyu, 1 küçük limonun kabuğunun rendesi, yarım bardaktan biraz fazla şeker, altı su bardağı su, bir çay kaşığın tutam tuz gerekmektedir.