Öksürük ve Grip için Çay

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Öksürük ve Grip için Çay
    1
    kişilik
    15
    dakika
    190
    kalori/prs.

    Grip ve Öksürük İçin Çay

    Tek iyi öksürük, uyarı niteliğinde isteyerek çıkarılan öksürüktür. “Ben geliyorum.” “Ben burdayım.”  tarzı varlığından başkalarını haberdar etmek isteyenler için gönüllü öksürük sesi çok iyi bir çözüm olabilir. Ama maalesef alerjik reaksiyonlar, nefes darlığı, astım, verem, koah gibi birçok üst ve alt solunum hastalıklarında ve mevsimsel olarak yaşanan soğuk algınlığı ya da gripte yaşanılan çoğu zaman boğulacakmış hissi uyandıran, insanın yaşam kalitesini ciddi anlamda bozan öksürük için olumlu düşünmek mümkün değil.

    Öksürük nedir?

    Solunum sisteminin fizyolojik bir refleksi olan öksürük,  basit nedenlerle ortaya çıkan, kısa süreli, geçici olabileceği gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olarak kalıcı, uzun süreli de olabilir.Akut denilen ve üç haftadan az süren öksürükler çoğunlukla grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel viral hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak Üç haftayı geçiyorsa ve seki hafta sınırını aşan bir öksürük varsa bu kronik olduğunu ve ciddi bir hastalık olduğuna işarettir.

     

    Kronik, uzun süreli öksürükler tıbbi bir müdahale ve tedaviyi gerektirdiğinden evde yatarak ve basit çözümlerle geçmesini beklemek büyük bir risktir.  Bu nedenle mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bunun dışında grip ve soğuk algınlığı ve bunlar nedeniyle yaşanılan akut öksürükler için evde bitkisel reçeteler oldukça rahatlatıcı ve tedavi edici olacaktır.

     

    Evimizdeki Eczane

    Birçok insanın “İlaçsız iyileşilmez” kanısının aksine bazı hastalıklara evde bulunan bitki ve bitkisel ürünler çok faydalı gelmektedir. Özellikle grip ve öksürük gibi viral hastalıklar için evimiz gerçek bir eczane cennetidir. Zencefil, soğan, sarımsak, ıhlamur, nane, adaçayı, ekinezya, tarçın, ayva ve ayva yaprağı, bal, limon ve daha birçoğu… Özellikle grip ve öksürük için çay tarifleri hem lezzet hem tedavi edici özellikleri ile aklımızda kesinlikle bulunulması gereken tariflerdir.

    Tariflerine geçmeden önce grip ve öksürük için çay demlemenin püf noktalarını bilmek gerekir.

     

    Bitkisel Karışım ve Bitki Çaylarının Puf Olmaması İçin Püf Noktaları

     

    Hazırlanılan grip ve öksürük için çayların yararlı içeriklerini yitirmemeleri için dikkat edilmesi gereken püf noktalarının başlıcaları şunlardır:

    • Bazı bitkileri demlemek bazılarını da kaynatmak gerekir. İkisi birbirinden oldukça farklı yöntemlerdir.
    • Tarçın gibi odunsu, kabuklu, kök gibi kısımları olan bitkilerortalama 30 dakika kaynatılarak hazırlanmalı.
    • Ihlamur gibi yaprak, çiçek gibi kısımları olan bir bitki ise demlenerek yani sıcak suda 5-20 dakika civarında bekletilerek hazırlanmalı.
    • Her bitkiden mutlak çay da olur diye düşünmemek gerekir. Bitki özü sıcak suya dayanıklı değilse bütün yararlı içerikler puf diye yok olabilir.
    • Şekerde normalde de uzak durulmalı, ancak bitki çayı yapılacaksa şeker kesinlikle ilave edilmemelidir.
    • Bitki çaylarının tam faydasını sağlamak için açken tüketmek, yemekten 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra içmeye özen göstermek gerekir.
    • Çayın bitkisi kadar çayda kullanılacak su da çok önemlidir. Taze su değilse mineral yapısı değiştiği için çayın kalitesi de düşecektir.
    • Son olarak uçucu özlere sahip çay hazırlanacaksa ağzı kapaklı fincanlar kullanılmalıdır. Bitki kısımları oksijen ile temasa açık hale gelince kimyası bozulabilir.

     

    Hem Lezzetli Hem Sağlıklı Grip ve Öksürük Giderici Çay Tarifleri

    Bilhassa kışın yakalanılan hastalıklardan grip ve öksürük için çay tariflerini yapıldıkları bitkilerin faydalarla birlikte yazmaya başlayalım!

    1. Ihlamur Çayı:Elbette ilk olarak mis kokulu ıhlamur çayından başlamamak olmazdı. Kış ve kış hastalıkları denilince ilk akla gelen bitkidir ıhlamur. İçerisindeki bileşenleriltihap giderici ve ağrı kesici etkiye sahiptir ve tahrişi önler, boğazı yumuşatır. Bu nedenle öksürük gidermek için günde 2-3 bardak çayından tüketilebilir. Bizzat grip ve öksürük için çay olarak hazırlandığında çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona gireceğinden şeker kesinlikle ilave edilmemelidir. Bal katılacaksa eğer 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda katılmalıdır.
    2. Taze veya Kuru Ayva Yaprağı ve Tohumu:Ayva meyvesi ve yaprakları öksürük tedavisin için kullanılan en eski bitkilerdendir. Boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunan ayvanın hem çiçek hem yaprak kısımları demlenebilir.Ayva yaprakları kuru ise 10-15 dakika, tazeise 3-5 dakika demlenmeli ve günde 2-3 fincan kadar içilmelidir.Bir çay kaşığı ayva tohumu bir fincan su içerisinde 5-10 dakika kadar demlendikten sonra da içilebilir.
    3. Ihlamur, Ayva ve Bal Çayı: Ihlamur ve ayvanın tek başlarına yapılan çaylarının yanısıra birlikte ve içine bal ilave edilerek yapılan çayından bahsetmemek olmaz. Bu üç mucizevi bitki karışımından elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en etkili karışımlardan biridir ve iyileşmeye birebirdir.
    4. Ekinezya Çayı:Yapılan bilimsel araştırmalar ekinezya bitkisinin soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıkları hem tedavi edici hem de onlara karşı korunmada bağışıklık güçlendirici olduğunu ortaya koymuştur.Ekinezyagrip ve öksürük için çay olarak içildiğinde boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir sonuçtur. Demlenerek günde 2 fincan kadar içilebilir.
    5. Zencefil ve Çay Tarifleri:Grip, soğuk algınlığı ve kadınların adet ağrıları için yüzyıllardır faydası bilinen zencefil, terleme yoluyla bakteri ve mikropların atılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirici mucizevi zencefil ilaç sektöründe kullanılmakta ve alternatif tıpın en gözde bitkilerinden birini oluşturmaktadır. İçeriğinde B3, B6 gibi zengin vitaminler, demir kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri bulundurması ile tam bir sağlık deposudur. Bu nedenle grip ve öksürük için çay konulu makalede birkaç tarif buzdolaplarının kapısına asılmak üzere burada özel olarak verilecektir. Bu tariflerin her biri acil durumlarda hazırlanmak üzere elinizin altonda bir yerde bulundurulmalıdır.

    *Zencefil, Limon, Bal Çayı:

    Bu çayın malzemeleri bir yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil, bir yemek kaşığı limon suyu, bir yemek kaşığı bal ve bir su bardağı su.  Bu malzemelerden hazırlanacak grip ve öksürük için çay tarifinde dikkat edilmesi gereken husus zencefilin acılaşmaması için 1 su bardağı çay ile ocakta kaynamaya başlar başlamaz indirilmesi ve beş dakika demlendikten sonra süzülüp bal ve limon ilavesi ile tüketilmesidir.

    *Zencefil, Bal ve Karanfil:

    Ağız ve boğaz yolu iltihaplarında öncelikle bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonların azaltılmasında etkili olan karanfil ve içerisinde iltihap giderici bileşenler bulunan zencefil bir araya geldiğinde şifa vermemeleri mümkün değildir.  1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı karanfil vebu karışıma eklenecek limon ile ilaç gibi bir kür el edilir ve günde 1-2 tatlı kaşığı içilebilir.

                  *Zencefil, Karabiber, Bal, Limon, Tarçın: 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırılarak aç karına günde 2-3 tatlı kaşığı tüketilerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltılabilir.

    Sayfamızın en alt kısmında ise sizler için özel olarak hazırladığımız öksürük ve grip çayını paylaşacağız.

    Malzemeler

    Ihlamur, Zencefil, karanfil, tarçın ve taze su ile demlenmiş ve limon

    isteğe göre bal

    Yapılışı

    Yukarıdaki tarifler gibi bir çay hazırladıktan sonra içerisine isteğinize göre bir miktar bal ekleyebilirsiniz.

1 yorum yapılmış. Sende yorum yap