Kabız Bebek Çayı
-
Ekleyen: Tarifçi Hala
Bağırsak hareketlerinin yavaş olmasından dolayı dışkılama güçlüğü yaşanması durumuna kabızlık denir. Kadın, erkek, yetişkin ya da çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir bağırsak bozukluğudur. Bu durum yenidoğan bebeklerde, ek besine başlayan bebeklerde, tuvalet eğitimi çağında, okula başlayan çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Genel olarak beslenme şekli ve tüketilen su miktarı ile direk ilişkili olan kabızlık psikolojik sebeplerle ve doğuştan kaynaklanan yapısal ve anatomik sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir. Hiç kuşkusuz en hassas olan ise yeni doğan ve küçük bebeklerde karşılaşılan kabızlıktır. Altında farklı nedenler yatmıyor ise oldukça basit bir tarif ile hazırlanacak kabız bebek çayı soruna çözüm olabilir.
Bebeklerde tuvalet alışkanlıkları farklılık gösterebilir. Yeni doğan bebekler günde yedi sekiz defa hatta on defaya kadar dışkılama yaparken büyüdükçe dışkılama sayısı azalır. Ek besine geçildiğinde dışkılama değişiklik gösterebilir. Bebeğin kabız olup olmadığını anlamak için iyi gözlemlemek gereklidir.
Bebeğin Kabız Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeğiniz her gün düzenli olarak kakasını yapıyorken iki üç günde bir yapmaya başladıysa, kakasını yaparken huzursuz oluyor ve ağlıyorsa, kakası normalden az ve katı ise kabızlık problemi yaşıyordur. Özellikle dışkısında kan izlerine rastlanırsa vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Kabızlık altında yapısal bozukluklar içermiyorsa tedavisi, evde kolaylıkla hazırlanacak kabız bebek çayı ile yapılabilir.
Hazırlanacak kabız bebek çayı ile birlikte uygulanabilecek basit yöntemler ile kabızlık giderilebilir.
-Bebeğinizi ılık suda banyo yaptırmanız kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Ilık suda beş on dakika kadar oturtmanız daha etkili sonuç verebilir.
-Bebeğinize egzersiz yaptırmak dışkılamayı kolaylaştıracaktır.
-Kakasını rahat yapabilmesi ve poposunda çatlak oluşmaması için vazelin ya da gliserin sürülebilir.
-Ek gıdaya geçen veya dört aylıktan büyük olan bebekler için öğünle birlikte erik, elma, armut, kayısı, şeftali suyu verilebilir, kabız bebek çayı hazırlanabilir.
-Bebeğinizin karın bölgesine yarım daire hareketleri ile yapılacak bir masaj da onu rahatlatacaktır.
-Bebeğinizin beslenmesinde yüksek lifli gıdalar tercih edin. Unlu ve şekerli gıdalardan uzak durun. Yeterince su tüketmesini sağlayın. Patates, makarna, pilav gibi aşırı nişastalı gıdalar bebeğin beslenmesinde uzak durulması besinlerdir. Ayrıca muz da kabızlık yapan bir meyve olarak bilinir. Bu gıdalar tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir.
-Çiğ zeytinyağının da kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bebeğinizin öğünlerine bir çay kaşığı kadar ekleyebilir veya aç karnına içirebilirsiniz.
MalzemelerRezene Çayı ve Elma Suyu
YapılışıBebeğiniz kabızlık çekiyorsa ona kuru meyvelerden komposto hazırlayabilirsiniz. Kuru üzüm, kuru incir veya kuru erikten hazırlayacağınız kompostoyu aşırıya kaçmamak koşuluyla günde iki defa içerebilirsiniz. Taze meyvelerden (elma, kayısı, armut gibi) kompostolarda ara öğünlerde verilebilir.
Rezene çayı ve elma suyu ile hazırlayacağınız kabız bebek çayı bebeğin dışkılamasını kolaylaştıracaktır. Aynı zaman da papatya, melisa gibi çaylar da hem onu rahatlatacak hem de lifli yapıları ile dışkılamasını kolaylaştıracaktır. Kuru inciri bir saat kadar sıcak suda bekleterek de kabızlığa çözüm olacak bir içecek hazırlayabilirsiniz. İncirin çekirdeklerini sıyırın ve meyve kısmını püre halinde yedirin. İnciri içinde beklettiğiniz su soğuyunca azar azar bebeğinize içirin. İncirin kurusu da tazesi de kabızlık için pratik bir çözümdür. Kuru inciri iki ya da dört parçaya bölerek üstünü örtecek kadar zeytinyağında bir gün beklettikten sonra sabahları bir çay kaşığı bebeğinize yedirebilir veya her hangi bir gıdanın içine ilave edebilirsiniz.
Ayvadan hazırlayacağınız basit bir çay da kabızlığına çözüm olabilir. Ayva ile kabız bebek çayı hazırlamak için beş altı dilim soyulmuş ayva yeterlidir. Bu çayın içine iki üç dilim elma ve bir tutam ıhlamurda ilave edebilirsiniz. Tek başına ayvayı kaynatabileceğiniz gibi ayva-elma, ayva- ıhlamur veya üçünü de bir arada kaynatabilirsiniz. On beş yirmi dakika kaynattıktan sonra demlenmeye bırakın. Püf noktası; hoş kokusu yayılmaya başlayınca, rengi kızılımsı olunca altını kapatabilirsiniz. Soğuduktan sonra bebeğinize gün içinde yüz yüz elli mililitre kadar iki üç defa verebilirsiniz.
Etiketler:
- Kabız Bebek Çayı
1ztw3b