Boza Yapımı

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Boza Yapımı
    4
    kişilik
    40
    dakika
    160
    kalori/prs.

    Soğuk kış günlerinde pek çok insanın severek tükettiği boza bilinen en eski Türk içeceklerinden birisidir. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen boza fermente bir geleneksel içeceğimizdir. Boza genellikle soğuk kış günlerini bizlere hatırlatan bir içecektir. Boza’nın içerisindeki kullanılan malzemeler ülkelere göre değişkenlik gösterebilir. Bizim ülkemizde bozanın hammaddesi olarak genellikle darı kullanılmaktadır.

    Bozanın kendine has bir tadı bulunmaktadır. Boza fermente olan bir içecektir. Fermantasyon bozaya lezzetini kazandıran bir olaydır. Ayrıca bozanın fermente olması sonucu bozanın içerisinde sindirim sistemi için de yararlı olan bakterilerin oluşumunu sağlamaktadır. Soğuk kış aylarının sevilen içeceklerinden biri olan boza oldukça fazla tüketilen içeceklerimizden birisidir. Ayrıca boza yapımı evlerimizde kendimizin de yapabileceği bir içecek tarifidir.

    Kış Aylarının Sevilen İçeceği Bozanın Faydaları

    Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan bozanın faydaları da oldukça fazladır. En başta vücudun bağışıklık direncini artırıcı etkisi ile soğuk kış ayları için oldukça yararlı bir içecektir. Yemek sonrası yaşanılabilecek mide yanması ve hazımsızlık gibi durumlarda hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Fermente olan bir içecek olduğu için probiyotik özelliği de bulunmaktadır. Boza öksürüğe ve boğaz ağrılarına da iyi gelmektedir. Enerji verir. Yorgunluğu giderir. Oldukça fazla faydaları olan boza yapımı evde de yapılabilecek bir tariftir.

    Boza Sıcak Mı Yoksa Soğuk Mu İçilir?

    Genellikle kış aylarının sevilen içeceği olan boza ağız tadına göre servis edilme şekli değişmektedir. Kısacası boza hem soğuk olarak hem de sıcak olarak servis edilen bir içecektir. Direk buzdolabından çıkarıldığı gibi soğuk olarak da içildiği gibi sıcak olarak ya da oda sıcaklığında da tüketilebilen bir içecektir.  Boza tercih edilirse servis edilirken üzerine tarçın ve sarı leblebi de konulmaktadır.

    Boza Nasıl Yapılmaktadır?

    Hem sağlıklı hem de çok lezzetli olan bozayı dilerseniz evinizde de yapabilirsiniz. Genellikle dışarıdan alınan boza evde de yapabileceğiniz bir tarif. Boza yapımı çok kolay olmasa da evleriniz de yapabileceğiniz bir içecek tarifi.

    Malzemeler
    • Bozanın Yapımı İçin Malzemeler
      • 2 su bardağı kalın bulgur
      • Yarım su bardağı pirinç
      • 6 su bardağı su

      Bozanın Mayası İçin Malzemeler

      • 1 su bardağı ılık süt
      • 1 yemek kaşığı toz şeker
      • 1 tatlı kaşığı yaş maya

      Bozanın Kıvamı İçin Malzemeler

      • 5 su bardağı su
      • 1 su bardağı toz şeker
    Yapılışı

    Bulgur ve pirinci güzelce yıkayın ve bir tencereye alın. Suyunu da ilave ederek orta ateşte iyice yumuşayana kadar pişirin. İyice yumuşayıp, ezilen bu karışımı süzün ve daha sonra ince delikle bir süzgeçten geçirerek süzgeçten geçmeyen lapayı bir kenara alın. Bu süzgeçten geçmeyen posa kullanılmayacak. Süzgeçten geçen karışımı ise soğumaya bırakın. Bozanın mayası için ise; ılık süt, şeker ve yaş mayayı bir kapta karıştırın.

    Soğuyan lapa karışım ile bozanın mayası olarak hazırladığımız karışımı karıştırarak kapağı kapalı bir tencerede güneş görmeyen bir ortamda 1 gün bekletin. Mayalanması için beklettiğimiz bozanın kapağını birkaç saatte bir açarak bozanın havalanmasını sağlayalım. Daha sonra mayalanan bozaya kıvamını vermek için suyu ve toz şekeri yavaş yavaş ekleyerek kıvamını ayarlayın. Bozanızın kıvam alması için buzdolabında bekletin. Dilerseniz servis ederken üzerine tarçın ve sarı leblebi ekleyerek servis edebilirsiniz.