Soğuk Şerbetler

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Soğuk Şerbetler

    Soğuk Şerbetler

    Osmanlılardan günümüze kadar gelen şerbet tarifleri yaşamımızın pek anına tanıklık ederler. Soğuk şerbetler ramazan ayının, mevlit, sünnet töreni, düğün, nişan merasimlerinin, lohusalık döneminin, özel kutlamaların vazgeçilmezi gibidir. Üzüm, nar, limon, erik, elma gibi meyvelerin suyundan elde edilen şerbet tarifleri çeşitli baharatlarla tatlandırılarak sunuma hazırlanmaktadır. Meyve suyu, bal ya da şeker, gül, amber, misk gibi bitkilerin aroması, baharatlar genel olarak soğuk şerbetler için kullanılan temel malzemelerdir. Şerbet tarifleri arasında sıcak içileni olduğu gibi soğuk içilenler de bulunmaktadır. Soğuk içilenler içimizi ferahlatacak kadar etkilidir.

    Soğuk şerbetler tarihte şifa niyetine kullanılmış olup, giderek sindirime yardımcı olmak, hazmı kolaylaştırmak ve susuzluğu gidermek, serinlemek amacıyla tüketilir hale gelmiştir. Osmanlı sarayında içecek olarak ikram edilen şerbetler genellikle tatlı eşliğinde tüketilirdi. Özellikle demirhindi şerbeti, gül şerbeti, limon şerbeti, nilüfer şerbeti, ayva şerbeti, vişne şerbeti bu dönemden günümüze kadar gelen tariflerdir.

    Gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi içeceklerin yaşamımıza girmesinden sonra şerbet tariflerinin unutulmaya yüz tuttuğunu da görebiliyoruz. Buna rağmen bazı özel günlerde hala şerbet içmekten vazgeçemiyoruz. Soğuk şerbetler yemeklerde, pilav çeşitleri ile yemeklerden sonra ve kahve eşliğinde rahatlıkla tüketilebilir. Misafirlerinizi ağırlarken yanında bir parça lokum eşliğinde sunumunuzu yapabilirsiniz.

    Bazı yörelerimizde geleneklerimize daha fazla ilgi gösterilmektedir. Bu nedenle lohusalık mevlidi, sünnet gibi törenlerde, özellikle ramazanda değişik şerbet tarifleri ile karşılaşabiliyoruz. Hatta büyük şehirlerde eski geleneklerin yaşatılması adına panayırlar kuruluyor, eskileri çağrıştıran ticari mekânlar açılıyor. Buralarda da soğuk şerbetler ile ilgili tanıtımlara da rastlayabiliyoruz. Şerbet tarifleri ister bal ile hazırlansın ister şekerle hazırlansın lezzet olarak tatlı olurlar. Bu yüzden kan şekerini aniden yükseltebilir. Buna dikkat ederek kontrollü şekilde şerbet tüketmenizi öneririz.

    Soğuk Şerbetler Nasıl Yapılır

    Şerbet hakkında bu bilgileri verdikten sonra sizlere soğuk olarak tüketebileceğiniz demirhindi şerbeti tarifini de aktaralım.

    Demirhindi şerbeti soğuk şerbetler arasında oldukça seveceğiniz bir tariftir. Buz gibi içildiğinde içinizi ferahlatan tadıyla farklılığını gösterecektir. Şerbetinizi bal ile tatlandırmayı da tercih edebilirsiniz.

    Malzemeler

    Demirhindi Şerbeti

    100 gram demirhindi

    1 litre su

    1-2 karanfil

    1 çubuk tarçın

    isteğe göre şeker

    Yapılışı

    Demirhindi mideyi güçlendiren, kanı temizleme özelliği olan bazı yörelerde Hint hurması olarak bilinen bir meyvedir. Ağacı da aynı adı taşımaktadır. Yüz gram kadar demirhindinin kabuklarını soyarak bir litre suyun içinde bir gece bekletin. Daha sonra içine birkaç tane karanfil, bir adet çubuk tarçın ve şeker koyarak kısık ateşte bir saat kadar kaynatarak pişirin. Soğuyan şerbeti süzerek buzdolabına kaldırın.