Şekersiz Ballı Reyhan Şerbeti
-
Ekleyen: Tarifçi Hala
Yeşillikler insanlar için birçok fayda barındıran önemli besinlerdendir. Farklı renk, çeşit ve ebatlarda olan bu yeşilliklerden en çok bilinenler; dere otu, nane, fesleğen ve reyhan olup kokuları pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Aromaları da keskin ve güzel olduğu için yemeklerde ve içeceklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Yeşilliklerin kullanımları damak zevklerine göre değişiklik göstermektedir.
Eşsiz kokusuyla reyhan, mutfakların vazgeçilmezleri arasındadır. Eskiden yüzlerce farklı şerbet bulunuyordu. Reyhan da şerbeti yapılan yeşilliklerden bir tanesidir. Özellikle şekersiz ballı reyhan şerbeti yaz aylarında tüketimi rahat ve lezzetli olduğundan, yeniden sofralarda yer edinmesi gereken bir tariftir. Kahve kadar şerbet de Türk kültürünün önemli ögeleri arasında yer almaktadır.
Geçmişe bakıldığında geleneksel içeceklerde özellikle şerbetlerde çeşitliliğin azaldığı gözlenmektedir. Ancak hala, karadut, gül, gelincik, hibiskus, reyhan gibi bitki ve çiçeklerden şerbetler hazırlanmaktadır. Bu şerbetlerin kendine has renk, koku ve aromaları bulunup insana farklı yararları vardır. Günümüzdeki pek çok içecekte karşılaşılan yapay aroma ya da renklendiriciye bu şerbetlerde rastlanmaz.
Osmanlı’dan günümüze ulaşan şekersiz ballı reyhan şerbeti o dönemlerde, özel günlerin vazgeçilmezleri arasında yer almaktaydı. Nişan, düğün, doğum gibi şölenlerde misafirlere bu şerbet ikram edilirdi. Osmanlı sarayının mutfağında sonradan helvahane isiminde bir bölüm oluşturulmuş olup burada farklı bitki ve çiçeklerden şurup ile şerbetler hazırlanmaktaydı. Çoğu unutulan tarifler yeniden hak ettiği değeri görmeye başlamıştır.
Reyhan Şerbetinin Faydaları
Reyhan, sıcak suda bekletildiğinde harika kokusunu salan bir bitkidir. İçine eklenen limon ve limon tuzu da içindeki asitle, renginin canlı ve koyu bir pembe haline gelmesine yardımcı olmaktadır. Hazırlanan içeceği şekerli ya da şekersiz hazırlamak kişinin kendi inisiyatifindedir. Şekersiz ballı reyhan şerbeti hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise rengin kararması için karışımı fazla beklemeden süzmektir.
Yaz aylarının sıcaklarında, serinletici ve sağlıklı içecekler arayışı insanları sarmaktadır. Bunun için de katkı maddelerinin olmadığı eskilere gitmek en mantıklı seçim olacaktır. Reyhan şerbetini evde kolayca hazırlamak mümkündür. Bu şekilde hem sağlıklı hem serinletici hem de lezzetli bir içecek yapılmış olacaktır. Tüketenlerin tavsiye ettiği bir içecektir.
Günümüzde pek çok insan yediklerinden ve içtiklerinden emin olmak istemekte, birçok besinde şifa aramaktadır. Antik çağlardan yakın dönemlere kadar şifa için başvurulan en önemli adres ise otlar olmuştur. Bu otlarla yapılan tariflerden bazıları bugün de kullanılmakta olup gün geçtikçe ve yararları öğrenildikçe daha fazlası aranır olmaktadır. Bunlardan biri olan şekersiz ballı reyhan şerbeti insan için pek çok yararı bünyesinde barındırmaktadır.
Baş dönmeleri ve buna bağlı gelişen baygınlığa iyi gelirken, ağız yaraları ile kabızlık sorununun çözümünde yardımcı olmaktadır. Kilo vermek isteyenlerin diyetlerine eklemeleri gereken bir içecek olan şekersiz ballı reyhan şerbeti yağ yakımını kolaylaştırır. Stresten arınmaya yardım eder. Arı sokması durumunda bu şerbetin iyileştirici etkisinden yardım almak daha hızlı iyileşme sağlamaktadır.
Lezzetli Şekersiz Ballı Reyhan Şerbeti Tarifi
Pek çok faydası bulunan ve sağlıklı bir içecek olan şekersiz ballı reyhan şerbeti tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus içme sıklığıdır. Sabah, öğle, akşam olarak tüketilebilen bu içeceğin fazlasından kaçınmak gerekmektedir. Peki bu yararlı ve leziz içeceğin yapımı nasıldır?
Malzemeler- 1 adet limon
- 1 demet reyhan (taze)
- Tatlandırmak için bal (4 tepeleme yemek kaşığı)
- 4 ya da 5 adet karanfil
- 11 su bardağı su
- İnce bir kabuk tarçın
YapılışıŞerbetin yapımında ilk alarak su, karanfil ve tarçın bir tencereye alınarak ocağın altı yakılır. Karışım 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ocak kapatılarak aromatik suyun içerisine yıkanmış olan reyhanlar saplarla beraber konulur. Karışıma bir limonun suyu da sıkılır. Şerbetin acılaşmasını engellemek için limon kabukları kullanılmaz.
Hazırlanan karışımın demlenmesi için 4-5 saate ihtiyacı olduğundan tencerenin kapağı kapatılarak güvenli bir yerde bekletilir. Reyhanın vitaminini öldürmemek için demleme yöntemi, kaynatmaya göre daha iyidir. Demlenme süresi geçtikten sonra süzgeç ve tül yardımıyla karışım başka bir tencereye dikkatle süzülür. Süzgeçte kalan reyhanların suları da güzelce sıkılır.
Süzme işleminin ardından, bal şerbete eklenerek tahta kaşıkla şerbet güzelce karıştırılır. Balın miktarı opsiyonel olup damak tadına göre arttırılıp azaltılabilir. Tenceredeki şerbet servis için cam şişe ve sürahilere doldurulur. Buz dolabında muhafaza edilmeli ve soğuk içilmelidir.
Etiketler:
- Şekersiz Ballı Reyhan Şerbeti