Kiraz ve Erik Suyu Konsantresi

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Kiraz ve Erik Suyu Konsantresi
    5
    kişilik
    20
    dakika
    180
    kalori/prs.

    Konsantre meyve suyu, taze olarak toplanan meyvelerin kurutularak, kalan kısmına su ilave edilmesiyle oluşur. Hazır meyve suyu konsantresi yapılırken önce mevsiminde toplanan meyveler yıkanır, saplarından ve çürük olanlarından ayrılır. Kalan kısım presle sıkılır, meyve suyu haline geldikten sonra bozulmasın diye suyu uçurulur ve konsantre edilir.Konsantre edilen bu ürünler, hızlıca ısıtılıp soğutulduktan sonra paketlenir ve işlem tamamlanmış olur.

    Hazır meyve suyu konsantre işlemi yapılırken ya da ısıtılma sırasında koruyucu madde konulmamaktadır. Ancak pet şişeler ya da karton kutulara konulurken dayanıklı olması açısından koruyucu madde kullanma zorunluluğu bulunmaktadır, ayrıca konsantre ürünlerde belli ölçülerde yapay tatlandırıcılar da konulmaktadır. Görüldüğü gibi her iki durum da sağlığa oldukça zararlı olduğunu göstermektedir.

    Oysa, evde taze yapılan meyve suyu konsantreleri hem sağlık açısından hem de maddi olarak çok daha uygun olacaktır. Özellikle yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarında  Kiraz ve erik suyu konsantresi, en çok tercih edilen içeceklerden biridir. Tek başına yapıldığı gibi, her ikisini karıştırarak da hazırlanabilen içecek, hem taze meyve oluşu hem de ev ortamında kolayca hazırlanabilmektedir.

    Kiraz ve erik suyu konsantresi faydalı mıdır?

    İnsan vücudunun taze sebze ve meyvelerden gelecek olan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile birlikte içerdiği liflere de ihtiyacı vardır. Sağlık, hayatdaki en değerli hazinedir. Ve bu hazine hoyrat kullanılırsa biter. Sağlıklı olmayan hiç kimse gerçek anlamda ne rahat ne huzuru bulur. Bunun için öncelikle kendisine dikkat etmesi ve  sağlığını koruması gerekmektedir.

    Kişinin sağlığını koruması için de hergün alması gereken vitamin ve  minerallere ihtiyaç vardır. Bunlar ise  ancak taze meyve ve sebzelerden alınabilir. Yazın en güzel meyvelerinden biri olan erik, tam bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğindeki lifler sindirimi kolaylaştırır. B6 vitamini içeren erik, vücuda enerji verir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına önerilen erik, böbrek hastalıklarına da tavsiye edilir.

    İçeriğindeki C vitamini sayesinde cilde ışıltı verir. Romatizma ve eklem ağrısı çeken hastalara tavsiye edilen erik, kan yapıcı özelliği ile de tercih sebebidir.Kan şekerini düşürme özelliğine de sahip olan erik, ateş de düşürmektedir.

    Menapoz döneminde hanımlarda görülen kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen erik, hücreleri de korur.

    Mayhoş ve ekşi tadı sevenlerin tercih ettiği yeşil erik, yazın birçok kimsenin severek yediği bir meyvedir. Kırmızı erik ise, daha tatlı sevenlerin tercih ettiği bir meyvedir. Yazdan soğutucuda şoklama  yöntemiyle saklanabilir. Evde hazırlanan kırmızı erik konsantresi, böylece  hem yazın hem de kışın rahatlıkla tüketilebilir.

    Bir diğer meyve olan kiraz ise, vücutdaki vitamin eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olur. Kolestrolü düşürmeye yardımcı olan meyve, kalp dostu olma özelliği de taşır. Yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinden, sivilce oluşumunun engellenmesine karşı bir çok faydaları olan kiraz, sinir sistemini de güçlendirir.

    Yaşlılık döneminde meydana gelebilecek beyin hücrelerinin azalmasıyla oluşan tahribatı önlemede kiraz çok etkilidir. Bunun yanında sigara içenler için tam bir antioksidan özelliği de bulunduğu için vücutdaki nikotinin atılmasına yardımcı olur.

    Lifli olması sebebiyle mideyi doldurarak fazla yenilmesini engeller ve bu sayede kilo kontrolünü sağlar. Gut hastalığına bağlı eklem ağrılarına da kirazın iyi geldiği bilinmektedir.

    Bu kadar değerli özelliklere sahip iki meyve taze olarak tüketilebildiği gibi,  Kiraz ve erik suyu konsantresi olarak da içilebilir. Böylece, her iki meyveden daha etkin bir şekilde faydalanılabilir.

    Özellikle ev ortamında hazırlanan Kiraz ve erik suyu konsantresi sıcak yaz gecelerinde buzlu olarak serinletici özelliğe sahip, kışın kuru baklagillerin yanında nefis lezeetiyle, bunu yanında vücuda sağladığı faydaları ile tercih sebebidir.

    Kiraz ve erik suyu konsantresi evde nasıl yapılır?

    Kiraz ve erik suyu ayrı ayrı hazırlanabildiği gibi ikisi bir arada da hazırlanabilir.

    Kiraz ve erik suyu konsantresinin zararları var mı?

    Hazır olarak satın alınan meyve suları, her ne kadar Gıda Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanıldığı iddia edilse de, içeriğindeki az da olsa kullanılan koruyucu madde ve yapay tatlandırıcılar ile çok da sağlıklı olmadığı anlaşılmaktadır.

    Oysa evde yapılan içecekler sağlık için çok daha faydalıdır.  Örneğinev yapımı Kiraz ve erik suyu konsantresi, hem içeriğindeki meyvelerin tazeliğini koruyucu madde kullanmadan koruması hem de vitamin ile minerallerini kaybetmemesi açısından tercih edilebilir.

    Elbette fazla tüketilen her ürün vücuda zarar verebilir. Ev yapımı bile olsa, Kiraz ve erik suyu konsantresi içine tatlandırıcı olarak kullanılan şeker miktarı iyi ayarlanmalıdır.

    Zaten kiraz ve eriğin içinde şeker olduğu için, ayrıca kullanılan şeker, vücuda ekstra şeker yüklenmesine ve bu da diyabete neden olabilir. Konsantre olarak içilen tüm içeceklerde olduğu gibi, Kiraz ve erik suyu konsantresi de kaynatılan meyvelerden olduğu yani ısıl işlem gördüğü için, içindeki vitaminleri kaybetmemesi açısından çok fazla kaynatılmamalıdır. Ayrıca elde edilen meyve suyu konsantrelerini  de çok fazla bekletmeden taze olarak tüketmek en uygunudur.

    Sonuç olarak, taze meyvelerden, ev ortamında hazırlanan Kiraz ve erik suyu konsantresi dahil tüm meyve suyu konsantreleri, meyvelerin taze olması, pişirme şartlarına uygun hazırlanması, şeker miktarına dikkat edilip, taze tüketilmesi gibi hususlara dikkat edidiği sürece zarar değil aksine vücuda fayda sağlayan içeceklerdir.

    Malzemeler

    1 kg kiraz (sapları ile birlikte)

    1 kg kırmızı erik

    2 litre su

    2-3 bardak şeker

    Yapılışı

    Önce erikler kirazlar saplarıyla birlikte bol suyla yıkanır. Bir tencereye alınır. Üzerine 2 litre su konup kaynamaya bırakılır. Erikler ve kiraz yumaşayıncaya kadar kaynatılır.

    Meyveler piştikten sonra,  ince bir süzgeçden geçirilir. Sonra süzülen bu su tekrar tencereye alınır ve içerisine istenilen tada göre şeker konulur tekrar kaynatılır.

    Eğer Kiraz ve erik suyu konsantresi, o an için tüketilmeyecekse sıcak olarak cam şişelere konup ağzı sıkı bir şekilde kapatıldıktan sonra uzun müddet saklanabilir.