Gül Şerbeti
-
Ekleyen: Tarifçi Hala
Gül şerbeti, geçmişten bugüne ulaşmış şerbet tarifleri arasında özel bir yere sahiptir. Osmanlı mutfağında en fazla yapılan içecek tarifleri içindedir. Yazın gül mevsimi geldiğinde gül şerbeti, gül reçeli gibi tarifler sıkça yapılır. Bu tariflerin yapımında gül yaprakları kullanıldığından, reçelin ve şerbetin kokusu da mis gibi olur. Hazırlanan gül konsantresi ister suyla, ister soda, gazoz gibi içeceklerle karıştırılarak harika bir gül şerbeti yapılabilir. Ramazan’ın geldiği şu günlerde sofralarınızda bu harika şerbete de yer açmanızı öneririz. Bu şerbet için çeşitli tarifler vardır. Sizler için oldukça pratik ve kolay bir tarif hazırladık. Bunu hep birlikte yapalım. Kolay gelsin.
Gül Şerbeti Püf Noktaları
Gül şerbeti yapımında mutlaka kokulu kırmızı gül yapraklarından kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu tarifte olanağınız varsa Isparta gülü kullanabilirsiniz. Gerçekten Isparta gülü ile yapılan reçelin, şerbetin tadına doyum olmaz. Gül şerbetinin yapımında kırmızı güllerin kullanılması da şerbetin kırmızı renkte olmasını sağlıyor. Çevrenizde kırmızı kokulu gül bulamazsanız, şerbeti yaparken güllerle birlikte biraz gelincik kullanabilirsiniz. Ancak gelinciklerin siyah kısımlarını mutlaka ayıklamalısınız. Böylece şerbetinizin rengi kırmızı olacaktır. Aynı şekilde kokulu güllerle ve kırmızı gelincikle 10-15 gün içinde harika bir şerbet hazırlayabilirsiniz.
MalzemelerGül Şerbeti Malzemeleri ve Yapımı
- 500 gram gül yaprağı (Kokulu olanından)
- 4 litre içme suyu
- 1,5 çay bardağı limon tuzu
YapılışıGül şerbeti yapmaya gül yapraklarını ayıklamakla başlıyoruz. Bunu elinizle ya da uygun bir makasla yapabilirsiniz. Gül yapraklarının beyaz kısımlarını çıkarın. Daha sonra gül yapraklarını birkaç su yıkayın. Süzgecin içine alarak süzülmelerini bekleyin. Bu arada limon tuzunu biraz içme suyu ile eritin. Ardından gül yapraklarını büyük bir kavanoza alarak, üzerine eriyen limon tuzunu ve içme suyunu ekleyin. Kavanozun ağzını sıkıca kapatarak, ilk on gün güneş gören bir yerde, daha sonraki 15 gün ise gölge bir yerde bekletin. Bu süreçte gül yapraklarının rengi ve kokusu suyun içine geçecektir. Karışımı süzerek gül yapraklarını ayırın. Elde ettiğiniz konsantre gül şerbetinin içine bir ölçüye üç ölçü su ekleyerek sunuma hazırlayabilirsiniz. Şerbeti damak tadınıza göre tatlandırabilirsiniz. Buzdolabında soğuduktan sonra enfes gül şerbetini ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Etiketler:
- Gül Şerbeti