Meyan Kökü Çayı Nasıl Yapılır?
-
Ekleyen: Tarifçi Hala
Meyan kökü çayı yılın her mevsiminde her ayında doğal olarak bulunabilen bir üründür. Çünkü meyan, Asya ve Avrupa’da yılın her ayı yetişebilen özel bir bitkidir. Meyan oldukça özel bir bitkidir ve genellikle boyları kolay şekilde iki veya üç metreye kadar ulaşabilir. Her bölgesi ayrı ve farklı amaçlar için kullanılan meyan çok faydalı olan bitkiler arasındadır. Alternatif tıpçılar ve aktarlar tarafından çok sevilir. Meyan kökünden direkt olarak ilaç yapımı vardır. Büyük ilaç firmaları Asya ve Avrupa’da meyan üreten çiftçiler ile anlaşarak her yıl yüklü miktarlarda meyan kökü alımı da yapmaktadır. Meyan kökünün bu kadar şifa verici bir bitki olmasından dolayı insanlar da doğal yollar ile bu bitkiden faydalanmak için meyan kökünden çay üretimi de yapabilirler. Bu yüzden ülkemizde ve dünya genelinde meyan kökü çayı yoğun olarak alternatif tıp bilen insanlar tarafından tüketilir. Pek çok hastalığa ve soğuk algınlığı gibi küçük hastalıklara da şifa olan meyan kökü çayı hakkında diğer bilgilere geçelim.
- Meyan Kökü Nelere Fayda Sağlar ?
Meyan kökü genellikle alkol bağımlılığı sebebiyle karaciğeri iflas etmek üzere olan insanlara alternatif tıp yöntemi olarak önerilir. İçerisinde barındırdığı organizmalar sayesinde karaciğeri tamir edici bir etkisi olan meyan kökünün çayını içmek bu hastalara fayda verir. Kış aylarında meyan kökü çayı içmek insanlar için soğuk havanın getireceği hastalıkların önüne geçilmesi açısından faydalı olacaktır. Meyan kökü çayını kışın soğuk algınlığı yaşamadan önce veya yaşadıktan sonra içmeniz bu sorunu kısa sürede çözmenize ve şifa bulmanıza katkı sağlayacaktır. Eğer soğuk algılınlığınız ilerlerse ve öksürük ile kuvvetlenirse bu durumlarda muhakkak meyan kökü çayı tüketmeniz şarttır. Çünkü içerisinde bulunan organizmalar aynı şekilde öksürük kesici ve balgam sökücü yeteneğe sahiptir. Pek çok balgam sökücü şurup meyan kökü ile ilaç firmaları tarafından hazırlanır. Eğer midenizde problemleriniz varsa sıcak bir bardak meyan kökü çayı size çok fayda sağlayacaktır. Meyan kökü mideyi rahatlatıcı etkisinin yanında midenizde oluşabilecek olan hastalıkları da engeller. Eğer başlamış olan mide ülseri gibi bir rahatsızlık varsa bunun tedavisi için de oldukça iyi gelecektir. Eğer sıcak bir afrika turuna çıkacaksanız ve yanınızda çok fazla su bulunmayacaksa meyan kökü çayı sizin için yine kurtarıcı. Vücudu uzun süre susuz kalsa dahi dinç tutabilecek özellikleri de meyan kökü çayı sizin için içerisinde bulunduruyor. Tüm bunların yanında ishal gibi oldukça can sıkıcı sorunların da üstesinden gelmeniz için iki bardak meyan kökü çayı içmeniz yeterli. Yemekten sonra mide sıkışması yaşarsanız soda yerine meyan kökü çayı içmeniz hazımsızlığınızı kısa sürede çözecek ve sizi rahatlatacaktır. Tüm bunlara tekrar ek olarak şunu da söylemek gerekiyor ki meyan kökü çayı ağzınızda bulunan yaraların tedavisi için de oldukça olumlu sonuçlar doğuracaktır. Kısa sürede ağız içerisinde bulunan yaraların kapanmasına ve tedavi olmasına katkı sağlar. Eğer bu yüzden meyan kökü çayı içecekseniz çayınızdan yudum aldığınızda bu yudumu ağzınızda biraz daha uzun tutmanız ve öyle yutmanız daha iyi olacaktır. Eğer cildinizde egzama varsa meyan kökü çayının dibine oturan posalarını da egzamalara sürerek kısa sürede olumlu etkileri sizler de gözlerinizle görebilirsiniz. Peki her açıdan oldukça faydalı olan meyan kökü çayının hazırlanışı nasıl oluyor? Evlerimizde meyan kökü çayı hazırlamak için ne yapmalıyız?
Malzemeler- Meyan Kökü (100 gr.)
- Karanfil (3 Adet)
- Tarçın (Toz yada çubuk şeklinde)
- Su (2,5 litre)
YapılışıMeyan kökü çayınızı yaparken kaç kişilik yaptığınıza dikkat etmelisiniz. Aktardan aldığınız meyan kökünü eve geldiğinizde bir rende yardımıyla küçük parçalara ve yapabilirseniz toz hale getirin. Daha sonra ocakta kaynattığınız suyun içine eğer büyük bir fincan meyan kökü çayı hazırlamak istiyorsanız iki çay kaşığı meyan kökü parçası atın. Bu kökler ortalama olarak on beş dakika boyunca kaynamalı. Kaynayan kökleri daha sonra alarak bardağa doldurun ve üç dakika dinlenmesi için bekleyin. Daha sonra üzerine karanfil ve tarçın ekleyebilirsiniz. Eğer tadını acı bulursanız içerisine nane de karıştırabilirsiniz. Eğer hasta değilseniz ve sağlıklı bir insansanız günde üç bardağa kadar meyan kökü çayı içebilirsiniz. Fakat farklı hastalıklarınız varsa meyan kökü çayı sizde yan etkiler bırakabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışmalı ve yardım almalısınız.