Hoşaf

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Hoşaf
    6
    kişilik
    20
    dakika
    150
    kalori/prs.

    Hoşafa dair her şey

    Yararı son zamanlarda daha da ön plana çıkan hoşaf nedir? Nasıl yapılır? Ne kadar tüketilmeli? Faydaları ve zararları nelerdir? En güzel yöresel lezzetlerden birisi olan hoşaf, hemen her yörede yapılmaktadır. Ancak; yöresel olarak farklılıkla da taşıdığını söylemek mümkün olmaktadır. Kimi yerlerde mayhoş tadıyla ön plana çıkıyor olsa da bazı yerlerde oldukça tatlıdır. Bundan dolayı; en güzel hoşaf nasıl yapılır? Gerçek hoşaf neden yapılır gibi soruların sayısı oldukça fazladır. Haydi yazımızda cevaplarını bulalım.

    Hoşaf nedir?
    Bazen hoşaf, bazen komposto olarak ifade edilen, meyvelerin şeker ilave edilerek veya kendi şekeriyle yeteri miktar suda kaynatılıp, soğutularak tüketilen bir yiyecek türüdür. Aslında meyve kuruları kullanılarak yapılan hoşaf, taze meyve kullanılarak yapılanına komposto denir. Komposto kelimesi dilimize İtalyancadan, hoşaf ise Farsçadan girmiştir.

    Hoşaf nasıl yapılır?

    Hoşafını yapmak istediğiniz meyvenin (kayısı, erik, vişne, çilek… vs.) kurusu önce temizce yıkayalım. Kaynamakta olan suya yıkanan meyve kurularını atıp sonrada şekerini istediğiniz tatlılık derecesine göre ekleyiniz. Bir taşım kaynadıktan sonra, ateşten alıp, kapağı kapalı olarak kendi halinde soğumaya bırakılır. Oda sıcaklığında veya dilenirse arzuya göre dolapta iyice soğuttuktan sonra afiyetle tüketilir. Tüm bu işlemler için taze meyve kullandığınızda da komposto yapmış olursunuz.

    Hoşaf ne kadar tüketilmeli?
    Tüketim miktarına yönelik özel bir kısıt bulunmamaktadır. Ama yine de sağlık durumu göz önünde bulundurularak tüketilmesinde fayda var. Yapımında kullanılan Şeker içeriği, şekersiz yapıldı ise bile meyvenin kendi şekeri (fruktoz), özellikle diyabet hastaları için dikkat edilmesi gereken bir husus.

    Hoşafın faydaları ve zararları nelerdir?
    Hoşafın vücuda yararlarına başlamadan önce mönüye sağladığı katkıdan bahsedelim. Yemeklerde bütünleyici olarak, zaman zaman üçüncü çeşit, zaman zaman dördüncü çeşitle sofranın vazgeçilmezlerinden. Gerek basit ve pratik yapımından kaynaklanan gerekse de sunum rahatlığıyla yemek masanın tercih edilenlerinden.

    Hoşaf sindirim sistemi açısından posalı olması hasebiyle, önemli bir besin. Özellikle kabızlık ve gaz sorunu yaşayanlar için mönüden eksik etmemelidir. Midede oluşan gazın hızla dışarı atılmasını sağlar.
    Sindirimi kolaylaştıran ve tokluk hissi vermesi yönüyle de diyetlerde kullanılan besinlerdendir.
    İçeriğindeki vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini destekleyici etkisi uzmanların üzerinde durduğu faydalarındandır.

    Ev yapımı hoşafın adeta bir vitamin deposu olduğunu belirten uzmanlar, yaşlanmaya karşı en etkili yöntemlerden birinin, bol vitamin ve mineral deposu olan hoşaf ve kompostonun sık sık tüketmek olduğunu belirtmektedirler. İçeriğindeki su miktarının da vücudun alması gereken sıvı miktarına katkı sağlaması nedeniyle, yine uzmanların önerdiği yiyecekler arasındadır.

    Malzemeler
    • 200 gr kuru kayısı
    • 100 gr kuru üzüm
    • 8 su bardağı su
    • 2 su bardağı tozşeker
    • 1 çay bardağı badem içi
    Yapılışı

    Kuru meyveleri iyice yıkayıp süzün. Kayısıları dörde bölün.  Meyveleri ayrı kaplara alıp ikişer bardak su ilave edin ve yumuşaması için oda ısısında 4-5 saat bekletin.

    Kayısı ve üzümleri içinde beklettiğiniz suyuyla birlikte büyük bir tencereye alın. Tozşeker ilave edip karıştırın. Orta ateşte kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakın. Ocaktan alıp soğutun.

    Bademleri teflon bir tavada yağsız kavurun. Hoşaf soğuyunca servis kaselerine paylaştırın. Bademleri serpiştirip soğuk servis yapın.