Chitosan Faydaları
Chitosan Nedir?
Istakoz, karides, yengeç deniz canlılarının kabuğunda bolca yer alan kitin ve chitosan, kimyasal bir tanımla glukozamin yapısında bir polimeridir. Pek çok alanda (küflenmeyi önleme, şarap arıtımı, zayıflama, tohum ıslahı, su arıtımı, boya kaplama, kan durdurucu bandaj) kullanılmaktadır.
Chitosan Faydaları ve Zararları
Ağırlıklı olarak zayıflama yöntemi biçiminde tercih edilen Chitosan, onlarca ülkede birçok diyet uzmanı ve doktorlar tarafından kullanımında sakınca olmayan yağ yakma özelliği olan bir liftir.
Chitosanın faydaları şunlardır:
- Vücuttan yağ atmaya yardımcı diğer maddelerle karşılaştırıldığında Chitosan vücuttan 8-10 kat daha fazla yararlı olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür.
- Chitosan diyet görevi yapar. Lifi kana çok az bir miktarda karıştığından dolayı bu görevi almaktadır.
- Vücutta biriken yağ moleküllerini ele geçirerek sindirim sistemi dışına atabilme özelliği bulunan chitosan lifi dünya genelinde diyetlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Chitosan, vücuttaki aşırı yağların sebep olduğu kardiyovasküler hasarların azalmasına yardımcı olmaktadır. Chitosanın, hayvanlarda yapılan çalışmalarda, ince bağırsağın yağları emme görevini iptal ederek doğrudan dışarı atılmasını sağladığı görülmüştür. Günümüzde birçok zayıflama ilacı içerisinde en çok tercih edilenlerden biridir.
Chitosan Zayıflatır mı?
Chitosan zayıflatır mı? Sorusu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Bu madde yağ yakışını kolaylaştırır ve kolesterolü düşürmek için destek verir. Diyet yaparken vücuda besinlerle alınan yağlar chitosan maddesiyle kan dolaşımına geçmeden vücuttan atılır. İtalya’da yapılan 386 kişiyi kapsayan 5 farklı çalışmada Chitosan’ın zayıflatmaya etkisi araştırılmıştır. Bir gruba bu madde verilmiş diğerlerine verilmemiştir. Chitosan kullanan grup belirli bir süre sonra zayıflamaya başlamıştır. Diğer grubun kilosu aynı kalmış, bununla beraber, her iki grubun kan basıncında ve kan yağlarında belirgin ölçüde düşüş görülmüştür.
Chitosan Zararları
Zayıflama amaçlı kullanılan Chitosanın yan etkisi, aşırı gaz ve kabızlık olarak belirlenmiştir. Nadir görülen kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olanlar chitosan lifi almamalıdır. Ayrıca Chitosan’ın, kan sulandırıcı ilacın etkinliğini daha çok artırabileceği ve bazı durumlarda risk oluşturabileceği belirlenmiştir. Son olarak hamileler yan etki oluşma ihtimaline karşın Chitosan kullanmadan önce uzmana başvurmalıdır.