Patlıcanın Sağlık Yönünden Faydaları
Patlıcan, mor kabuğuyla parlak renkte bir sebzedir. Yükseklikleri birkaç metreye yükselen bu bitkinin sarmaşıklara asılı şekilde büyüyor olması domateslerin yetişme şekline de benzerlik gösterir. Patlıcandaki fenolik asit hafif acımsı bir tat verir. Patlıcan yıl boyunca pazarlarda satılık olarak bulunabilir ancak mevsimlik yemeyi tercih edenlerdenseniz Ağustos-Eylül-Ekim ayları arasında yetişme sıklığı görülür. Patlıcan yemeği genelde hemen her ülkede yapılır. Ülkemizde saç kavurma, Tokat yöresine ait Tokat kebabı yapımında, alinazik, imambayıldı yemekleri akla gelince esasen patlıcan akla gelir. Patlıcanın aşırı tüketilmesi bazı kişilerde alerjik etkiler yapar, ağızda yaralanmalara neden olabilir.
Patlıcanın Yararları Nelerdir?
- Patlıcanın koyu renkli kabuğunda, beyin hücresi zarlarındaki lipidlerin (yağların) korunmasına yardımcı olan bir phytonutrient içerir.
- Patlıcan fenolik bileşiklerin zengin bir kaynağı olup, kanseri, kolestrol oluşumunu, bakteri ve viral enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır.
- Patlıcan, kabızlık, hemoroit ve koliti önleyen yüksek lif içeriğine sahip bir besin türüdür.
- Patlıcan doğal olarak yetişir, yetişmesi için olağan dışı bir iklim şartı aramaz. Patlıcanın kalorisi de düşüktür ve yağ içermez. Bir patlıcanın ortalama 30-35 kalori olduğu söylenebilir.
- Bağırsaktaki emilimini önleyerek kolestrolü düşürür.
- Mide ülseri vakalarının tedavisinde yardımcı olur.
- İnsanda sinir kontrolünü sağlar.
- Patlıcan içerdiği su miktarı yüksektir. Diyet besin olarak kullanılan gıdalardandır.