Fındık

Fındık
3 Ekim 2017

Türkiye’de çokça üretilen ve Karadeniz bölgesinin iklim koşullarında doğal yetişme özelliği bulan fındık Ordu’dan Sakarya iline, Giresun Trabzon illerinden Artvin iline kadar geniş bir alanda çokça yayılım göstermektedir. Endemik bir bitki olan fındık bol yağış alan ve ılıman coğrafyalarda daha sık yayılım gösterir. Türkiye’de çok verimli olmasa da bazı bölgelerde bağ ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Fındık kalitesi ve verimlilik açısından ülkemizin Karadeniz bölgesinde fazlaca üretildiği ve yurt dışına da pazarlandığı Türkiye açısından bir ekonomik reel sektör oluştuğunu da belirtmeliyiz. Piyasa değeri yüksek olan fındığın bu denli pahalı bir ürün olması iki yılda bir ürün veriyor olmasıyla da alakalıdır.

Fındık kuruyemiş olarak tüketildiği gibi yaş olarak da dalından koparılıp yenilebilmektedir. Kullanım alanı olarak fındıktan; fındık yağı, fındık özlü şampuan yapımı, kahvaltılık sofralık fındık ezmesi yapımında faydalanılmaktadır. İçerdiği besinler yönünden zengin bir maddedir.  Türkiye fındık üreticiliğinde ve kaliteli fındık standartlarına sahip kriterlere göre de ilk sırada yer almaktadır.

Fındık besin olarak ne gibi yararlar sağlar?

Sindirimi kolaylaştırır, Kanser hastalığına karşı vücudun bağışıklık kazanmasına yardımcı olur, Kalp ve damar hastalıkları için doktorların özellikle tavsiye ettiği bir ilaçtır, Omega3 içerir bunun yanında A vitamini, C vitamini ve E vitamini yönünden zengindir, Cilt hastalıkları için fındık tüketilmesi tavsiye edilir, Göz sağlığı için birebirdir, İnsana enerji verir ve insan ömrünün uzamasına etki ettiği herbalistlerce söylenir.