Ev Yapımı Vişne Suyu

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Ev Yapımı Vişne Suyu
    4
    kişilik
    15
    dakika
    130
    kalori/prs.

    Vişne’nin de Suyunu Çıkarmak ya da Mucizenin Diğer Adı: Ev Yapımı Vişne Suyu

    Vişne diyince çoğumuzun aklına reçel ve süslediği pastalar; bir kısmımızın aklına da dişlerimizi kamaştıracak ekşi tadı gelir.

    Ev hanımları pazar ömrü çok kısa olan vişnenin sıkı takipçileridir. Tükenmeden kilolarca alınır ve reçeli yapılır ya da ayıklanıp temizlenir ve derin dondurucuya atılarak pastalarda, tatlılarda kullanılmak üzere saklanır. Ama bilinenin aksine ev yapımı vişne suyu olarak muhafaza edenleri  nispeten daha azdır. Oysa ki bütün  faydaları bilinse eminiz ki mevsiminde ya da mevsimi  dışında tüketilmek üzere  vişne suyuna daha fazla talepte bulunulacaktır. Bu yüzden biz de bu yazımızı, okuyunca büyük bir şaşkınlık yaşayacağınızdan emin olduğumuz vişnenin ve vişne suyunun faydalarına  ve ev yapımı vişne suyu üretmek için birkaç alternatif tarife ayırdık.

    Küçümsemekten Korkun! Vişne Suyu ile Tedavi gibi Kocakarı İlaçları Size de Gerekebilir!

    Yeryüzünde  halihazırda yaklaşık 500 yüz bin bitkinin yaşadığını biliyor musunuz? Dile kolay 500  bin !!!  Ve kısmen bazılarını bilseniz de bunların hepsinin  bir faydası ve işlevinin olduğundan bihabersinizdir.

    İlk insanlar kullanırken  faydalarını hemen anlamamış olsalar da zamanla beslenmek için kullandıkları bu bitkilerin ağrılarını dindirdiğini, rahatsızlıklarını giderdiğini veya da tesadüfen sürdükleri yaraları çabuk iyileştirdiğini fark ettiler. Deneme ve yanılma dediğimiz bu yöntemlerle çiçek, tohum, sap, kabuk, ağaç gibi bitkilerin belli yerlerinin tadından kokusundan şifasını tabii bazen de zehrini keşfettiler.  Hitit, Sümer, Mısır, Yunan, Hint ve Çin gibi kadim medeniyetlerin geleneksel tıp keşifleri sözlü ve yazılı olarak nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar yayılmıştır.  Ancak uzunca bir süre katı bilimsel anlayışın sonucu olarak “kocakarı ilaçları” denilerek küçümsenen ve unutulmaya yüz tutan bu kadim kültürlerin  tıbbi mirasları, sentetik ilaçlar ve kimyasalların her derde deva olmaması, yan ve toksik etkilerinin olması nedeniyle günümüzde tekrar “Alternatif ”, “Tamamlayıcı”, “Destekleyici” veya “Geleneksel Tıp” gibi isimlerle hayatımızda önemli bir yer edinmeye başlamışlardır ve sağlıklı yaşamın ve dengeli beslenmenin vazgeçilmezleri arasında girmişlerdir.

    Bu geleneksel/alternatif tıp  ve sağlıklı yaşamın ürünlerinden biri de vişnedir.

    Vişnenin Anayurtlarından Birinde Yaşadığımızı Biliyor muyuz?

    Ülkemiz tıbbi bitkiler bakımından, florasında   10 bine yakın tür ve bunların 12 bine yaklaşan alt türleri ile dünyanın en zengin ülkelerinin başında geliyor.

    Aslen bir gül bitkisi olan vişnenin anavatanı Kuzey Anadolu Dağları’dır ve latince ismi “Prunus Ceracus”ta geçen ceracus’un Giresun’un eski adı Kerasus’tan geldiği ifade edilmektedir.

    Türkiye, uygun coğrafya ve iklimi sayesinde vişne üretiminde dünyada birinci sırada yer almakta. Türkiye’de her zaman sevilen vişne ve türevlerini Dünya yeni yeni keşfetmekte ve de faydasını gördükçe ilgisi yoğunlaşmakta; çeşitli araştırmalara konu olmaktadır. Öyle ki  Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA tarafından  güvenilir fonksiyonel gıda adaylarından biri olmayı başarmıştır. Bunun anlamı şudur: Vişne insan sağlığı için çok yönlü iyileştirici faydaya sahiptir.

    “Yedikleriniz Şifa Olsun” Sözüne Yakışır Bir Meyve: Vişne

    Bu sözü çok duyarız değil mi? Yediğimiz bir  yiyecek sonrasında verene “Eline sağlık.” sözümüze karşılık dediği “Şifa olsun.” sözü ondan elde ettiğimiz  ürünlerle albenili renkli vişnemize çok yakışıyor: ev yapımı vişne reçeli,  vişne kompostosu  ya da ev yapımı vişne suyu

    Neden şifa olduğuna bir bakalım!

    -En başta vişnenin antosiyanin ve antioksidan özelliği vardır. Bu şu anlama geliyor:   Kırmızı ve mor rengi veren antosiyanin maddesini ihtiva eden vişne, antioksidan yani hücre yaşlanmasını önleyici bir etkiye sahiptir. Antosiyaninin özelliği ile sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyan vişne,  yaşlanma karşıtıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolon kanserini ciddi oranda önleme özelliği vardır.

    -İdrar söktürücü özelliği mide ve karaciğeri düzenli çalıştırır ve sindirim sistemini düzenler.

    -Yapılan bir araştırmaya göre vişne suyu,  içerdiği doğal melatonin sayesinde uyku düzensizliğini gideriyor. Melatonin de yine uyku -uyanıklık uyumunu sağlayan bir antioksidandır.

    -Yine başka bir araştırma sonucuna göre vişne suyunun bisiklet sporu sonrası kas hasarlarını hızlıca giderdiği  tespit edilmiş. Yani egzersiz sonrası  ev yapımı vişne suyu içmek kas ağrılarını dindirmekte ve egzersiz zararını önlemekte birebir.

    -Vişne A ve C vitamini deposu özelliği ile göz sağlığına; kalsiyum, demir ve fosfor gibi minarelleri ile kansızlık, saç ve tırnak bakımına, kemiklere iyi gelir.

    -Ürik asidi vücuttan hızlı şekilde arttığı için gut hastalığı ve diyabet tedavisine çok iyi gelir.

    -Parkinson ve Alzheimer hastalıkları ile baş etmede antioksidan özelliği nedeniyle çok etkilidir.

    -Suçiçeği, kabakulak, kızamık , grip gibi hastalıkları önleyici özelliğe sahiptir.

    -İdrar söktürücü özelliği ve tok tutma hissi ile zayıflatma özelliği de vardır.

    Bütün bu özelliklerinin yanında bizim için vişneyi değerli kılan bir özelliği var ki onu kiraz gibi rakibinden daha değerli kılıyor: Çok geç bozulması ve dondurulduğunda, işlemden geçtiğinde besin değerini yitirmemesi. Bu nedenle mevsiminde alıp sonradan kullanmak için sakladığımız vişne ve türevleri çok değerlidir. Örneğin, yazın ortasında ilkbaharda hazırladığınız konsantre ev yapımı vişne suyu keyfine kimse hayır diyemez.

    O zaman yazımızı ev yapımı vişne suyu ve konsantre ev yapımı vişne suyu tarifleri ile nihayetlendirelim. Şimdiden şifa olsun, ilaç olsun, afiyet olsun!

    Konsantre Ev Yapımı Vişne Suyu

    Aslında aşağıdaki tarife çok yakın. Ama bu sefer iki kg vişneyi şekersiz olarak kaynattıktan sonra ezerek süzüyoruz. Çıkan suyu tekrar ocağın üzerine alıp 4 su bardağı şekeri ilave ediyoruz ve koyulaşıp kıvamını bulana kadar kaynatıp limon suyumuzu ilave ediyoruz. Kıvamını bulduktan sonra sıcak sıcak kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapadıktan sonra hemen ters çevirip soğumalarını bekliyoruz. Sonrasında gölge bir yerde ya da buzdolabınızda yer varda buzdolabınızda saklayıp istediğiniz zaman çıkarıp sulandırarak tüketebilirsiniz. Konsantre ev yapımı vişne suyu aynı zamanda çok lezzetli bir ikram içeceğidir.

     

    Malzemeler

    Bir kilo vişne, bir buçuk litre su, bir su bardağı toz şeker,  yarım limon

    Yapılışı

    Vişneleri  saplarından ayırıp yıkadıktan sonra geniş bir tencereye koyun; üzerine toz şekeri dökün ve bir gece bekletin. Ertesi gün kaynatın. İyice kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edin. Vişneler iyice kaynayıp çatlayınca, süzgeçten ezerek geçirin. Buzdolabında soğuttuktan sonra   Ev yapımı vişne suyu  içmeye hazır.